BE NL

Beltherm

Project AZ Zeno | Beltherm

Uitdaging voor luchtbehandeling

Beltherm, specialist in luchtbehandeling, is een unieke partner in bouwprojecten. Ze staan garant voor het verder uitwerken van het ontwerp, een perfecte uitvoering, afregeling en het afleveren van het as-built plan. Bovendien produceren ze zelf de luchtkanalen, waardoor ze flexibel zijn en altijd kort op de bal kunnen spelen. Een niet te onderschatten voordeel in grote en complexe projecten, zoals AZ Zeno.

Vanaf deze zomer zullen de inwoners van Knokke en omstreken terecht kunnen in het splinternieuwe AZ Zeno. Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft boven het landschap en wordt door licht en natuur gedomineerd. Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten aan de hoge comforteisen. Beltherm plaatst de volledige luchttechnische installatie voor het project: luchtgroepen, kanalen, ventilatoren en roosters. Het is één van de grootste projecten, die ze momenteel uitvoeren.

Perfecte coördinatie van technieken met Stabicad
‘De wolk’, zoals het architecturaal ontwerp van AZ Zeno ook genoemd wordt, biedt redelijk wat uitdagingen voor de installatietechnieken: afrondingen en weinig hoogte, er moet ook rekening gehouden worden met heel wat staalstructuur. Martijn Mathieu, hoofdprojectleider Beltherm: “Ieder ziekenhuis is een nieuwe uitdaging. Er is altijd weinig plaats voor technieken en toch moet alles efficiënt blijven en zo onzichtbaar mogelijk. De bijzondere architectuur van AZ Zeno maakte dit project extra pittig. Zo waren er wijzigingen per etage en moesten we met de andere partijen twee tot drie keer per week samenzitten om te coördineren en afspraken te maken.”

Voor het project AZ Zeno vormt Beltherm een tijdelijke vereniging met EEG, divisie Van Braeckel. Samen hebben ze een dossier ingediend voor deze openbare aanbesteding om het volledige luik van HVAC en sanitair te behartigen. De onderlinge coördinatie verliep bijzonder vlot. Het is ook niet de eerste keer dat ze samen in zee gaan. Het gegeven dat beiden partijen met Stabicad werken, vergemakkelijkt de zaak. Martijn: “In het AZ Zeno project, dat nog volledig in 2D is uitgewerkt, hebben we veel uitdagingen overwonnen dankzij Stabicad. De tekenaars van beide partijen hebben regelmatig hun plannen samengevoegd en met de hulp van de 3D-aanzichten clashes op voorhand kunnen detecteren en aanpakken. Dat heeft ons achteraf heel wat problemen bespaard.”

Technische vereisten luchtbehandeling in het ziekhuiswezen
Ziekenhuizen hebben specifieke eisen al naargelang de afdeling. Zo zijn de luchtkwaliteitseisen strikter voor operatiekwartieren – extra filters en controles – dan voor de poliklinische zone omwille van het risico op ziekenhuisbacteriën. Ook voor de sterilisatieafdeling en de zone voor intensieve zorgen gelden strengere normen. “De medisch-technische afdeling is de moeilijkste,” zegt Martijn. “Daar zijn de luchtdebieten en de wisselingen per uur veel hoger. De kanalen zijn ook groter en je moet de over- en onderdrukken goed kunnen regelen. Daarom werken we daar met VAV’s, die de mogelijkheid bieden om de luchtdebieten in stappen en zones te regelen. Die blokken zorgen ook voor de meeste coördinatieproblemen met de andere technieken.”

De vraag naar Revit en BIM
“We zijn dit jaar overgestapt naar Stabicad for Revit. De opdrachten die wij aannemen zijn vaak openbare aanbestedingen en daar begint de vraag naar Revit en BIM gebruikelijk te worden. Doordat we nu volledig in 3D gaan ontwerpen, zullen we in de toekomst nog meer tijd uitsparen, conflicten vermijden en voordelen plukken. Levert de architect een Revit-plan aan, dan kunnen we van in het begin met alle bouwkundige aspecten rekening houden, zonder zelf eerst te moeten gaan opmeten. Ook qua coördinatie gaan we enorme stappen zetten. Dat bewijst ook onze praktijkervaring met ons eerste BIM-project KULAB. We besparen in tijd, er komen veel minder fouten voor zowel in de plannen als in de productie. En op de werf hebben we zo goed als geen conflicten. We hebben met Stabicad for Revit zeker een goede weg ingeslagen!”

Lees het volledige artikel

www.beltherm.be

Bezoekadres en trainingslocatie

Duboisstraat 39
2060 Antwerpen

03 289 01 01
info@stabiplan.be
Kantooruren

Ma - Vr
8.30 uur - 17.00 uur

Helpdesk

Ma – do: 8.30-12.30 uur & 13.30-17.00 uur
Vr: 8.30-12.30 uur & 13.30-16.00 uur

03 297 02 02
support@stabiplan.be
Postadres

Stabiplan BVBA
Duboisstraat 39
2060 Antwerpen

Neem contact met ons op

Kijk voor support vragen op support.stabiplan.com of bel onze helpdesk. Wilt u meer informatie over een van onze producten? Of heeft u een vraag of opmerking? Laat uw gegevens en bericht hieronder achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op! Kan uw vraag niet langer wachten? Aan de linkerkant vindt u onze contactgegevens.